In de wereld van architectuur en ontwerp speelt poedercoating een grote rol. Zowel in het bepalen van de uitstraling als de duurzaamheid van gebouwen. Om een beter inzicht te krijgen in deze innovatieve techniek, spraken we met Philip Hilven, Sales Manager van Alural.
Wat is poedercoating?
“Poedercoating bestaat uit twee belangrijke aspecten.
De voorbehandeling van het substraat die zorgt voor een perfecte bescherming tegen oxidatie én die tegelijk zorgt voor een perfecte hechting van het poeder.
Het poeder zelf zorgt op zijn beurt weer voor het beschermen van de voorbehandeling maar zorgt vooral voor de esthetische afwerking. Kleur en glans.
Qualicoat erkent drie types van voorbehandeling al naargelang locatie of gewenste garanties. Volgens Philip werkt Alural in Nederland en België standaard met de Seaside-variant. "Die variant speelt in op het huidige klimaat en weersverwachtingen. Het zorgt voor de beste bescherming van het materiaal."
De Pré-Ox variant ( pré-ano) biedt dan weer de beste bescherming in kustgebieden of meer belaste industriële omgeving.
Voordelen en impact
Voor architecten biedt poedercoating tal van voordelen ten opzichte van andere afwerkingen, zo vertelt Philip. “Met de juiste voorbehandeling en poedercoating kunnen we de duurzaamheid en het esthetische aspect van het materiaal maximaliseren.”
Poedercoating heeft de ontwerp- en architectuurwereld aanzienlijk veranderd, vooral op het gebied van uiterlijk. "Architecten willen steeds vaker unieke kleuren en effecten realiseren," vertelt Philip. "We kunnen nu poeders aanbieden met kleureffecten die gebouwen een levendige uitstraling geven. De vraag naar kleuren is in Nederland en België geëxplodeerd. Momenteel bieden wij zo’n 2000 poedercoating kleuren aan en iedere week komen daar wel 5 nieuwe kleuren bij. En dat terwijl landen als Duitsland en Frankrijk slechts een beperkt aantal kleuren aanbieden. In Amerika zijn het vaak maar twee soorten kleuren.”
Een opvallend voorbeeld van de impact van poedercoating is het ziekenhuis van Antwerpen, één van de projecten waaraan Alural heeft gewerkt. "Dat was een groot project waarbij we alleen al vier dagen bezig waren om één kleur perfect af te stemmen op de ramen en deuren.” Specifiek naar wens van de architect.
Huidige trends
De ontwikkeling van nieuwe kleuren van poedercoating is echt een trend. "Kleuren met glanseffecten zijn momenteel erg populair," aldus Philip. "Daarnaast zien we ook een opkomende trend in het gebruik van poeders gemaakt uit recycled materiaal. Maar deze trend zet zich nog niet helemaal door vanwege de hoge kosten ervan."
Een andere technologische vooruitgang is het gebruik van low bake poeder. Deze poedercoating vorm wordt op het materiaal gebakken op een lagere temperatuur. "In plaats van 190 graden kunnen we met deze variant op 140 graden bakken. Momenteel is de vraag maar vooral het aanbod hierin nog te laag,” aldus Philip.
Uitdagingen en oplossingen
Architecten worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen bij het gebruik van poedercoating, vooral bij het creëren van de juiste kleur. Philip legt het belang uit van goede visualisatie en communicatie: "De situering van het materiaal (horizontaal/verticaal) kan de kleur beïnvloeden. Het is erg belangrijk dat architecten nauw samenwerken en communiceren met ons om zo het gewenste effect te bereiken."
Duurzaam en efficiënt
Poedercoating draagt bij aan de duurzaamheid van gebouwen door zowel materiaalgebruik als energie-efficiëntie te optimaliseren. "We streven naar het gebruik van hybride ovens die zowel op gas als elektriciteit werken en we maken gebruik van groene stroom," zegt Philip. "Daarnaast verzamelen en hergebruiken we ons eigen water, wat ons waterverbruik aanzienlijk vermindert."
Advies voor architecten
Het is voor architecten cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in poedercoating. "Communicatie is key," aldus Philip. "Architecten moeten voortdurend in gesprek blijven met specialisten om de mogelijkheden en beperkingen van poedercoating volledig te begrijpen."
Een laatste tip van Philip? "Rem jezelf nooit in je creativiteit. Ontdek nieuwe kleuren en overleg altijd met de coater om technische beperkingen en de impact op het eindresultaat te begrijpen. Praat met de mensen die het werk uitvoeren voor het beste resultaat.”